Försök till att organisera och planera.

Det kommer att bli tight att hinna färdigt med bygget. Enligt snickarna är det inte ovanligt, gäller bara att vara organiserad och ha en bra tidsplan. Dessutom är snickarna lediga under mellandagarna, de måste vara färdiga med sitt innan jul. Här är mitt försök tidsplan… 

Vecka 48.
Helgjobbet får bestå av att slipa färdigt garaget, sätta väv samt måla tak och väggar. Spackla tvättstugan och klädkammaren. Måla så mycket takpanel som möjligt. Nu kommer troligtvis två pallar med kakel och klinkers på fredag som ska in i garaget, det kommer att bli trångt. Vi får slänga ut materialet till takfötterna under en presenning. Inomhus kommer de att bli klara med gipsningen så hela vardagsrummet kommer att bli ledigt till att stå och lasera takpanelen. 

Vecka 49.
Lasera, lasera, lasera taktpanel. Det blir ett kvällsjobb så att snickarna successivt kan sätta upp taket. Garageporten bör komma upp. Var gör vi av vitvarorna som levereras??! Helgjobbet består i att städa upp all byggskräp, spackla och slipa färdigt tvättstugan och klädkammaren samt att få upp väven + målning. Mät fuktigheten grunden, kan vi börja lägga golvet i köket? Prioritet då köket levereras denna vecka och det vore bra att kunna montera det så fort som möjligt. 

Vecka 50.
Jaga på Svenne, målaren, att spackla/slipa invändigt. Kvällsjobbet bör bli att börja tapetsera. Helgsjobbet blir att tapetsera så mycket som möjligt. 

Vecka 51. Julveckan.
Christian är ledig den här veckan, frågan är om Tony kan vara ledig? Hur har vi med våra snickare från Dalarna? I vilket fall som helst så måste tapetseringen bli klar. Taklisterna ska upp. Vore jäkligt skönt om golvet är så pass torrt att vi kan börja lägga parkett. Efter golvet återstår golvlister, dörrar/dörrfoder, garderober. 

Vecka 52.
Fixa färdigt det som inte har hunnits med (det ska vara så lite som möjligt!). Just det, vi har en lägenhet också som vi måste ut ur… Packa, städa och flytta. 

Undrar vad jag har glömt?

Måndag 27:e november.

Garaget

Efter ytterligare en bra arbetshelg ser garaget ut så här.
Den här helgen fick vi oväntad men verkligen uppskattad och kvaltitativ hjälp från Henrik.Han slet som ett djur tillsammans med Tony med att isolera färdigt taket samt att sätta upp en taklucka och landgång. Christer hjälpte till med att köra skräp till tippen och med att spackla både på  lördagen och söndagen. Tack grabbar!

Farmor Gun ska också ha ett stort tack för marksservice och för att ha umgåtts med Ida hela helgen...

Det som gjordes i helgen var alltså:
* Isolerat färdigt taket
* Satte upp taklucka, och fixade landgång på "vinden"
* Spacklat och slipat färdigt alla väggarna.
* Spacklat och slipat taket, men där behöver vi gå över allt en gång till innan målning.
* Körde iväg en hel kärra med byggskräp till tippen

Dessutom städade vi upp både inomhus och utomhus. Det började ju blåsa ordentligt natten till söndagen så det hade blåst plast och skräp över till grannarna, det var ju lite pinsamt.

Det som är kvar att göra i garaget är att spackla och slipa taket en gång till, sätta väv och måla väggarna samt att måla taket. Det bör vi klara under nästa helg och det vore väldigt skönt att ha det klart nu när det är dags att flytta in i huset och börja göra iordning tvättstugan och den lilla klädkammaren.


Onsdag 22 november

Invändigt går det nu rätt snabbt. I stort sett alla innerväggar är reglade och gipsade, nu kan man gå in i varje rum och få en känsla för hur det kommer att bli storleksmässigt. Det är riktigt intressant.

Elektrikern var där och hade lite frågor om var strömbrytare skulle vara på väggarna. Tog upp att de hade missförstått var fönsterlamporna skulle vara i vardagsrummet, men tyvärr kunde de inte sätta uttagen där vi ville ha dem för att det var för lite utrymme där. Så de får sitta där de sitter.

Hade en lång diskussion med snickar-Morgan angående halvväggen mot köket. Vi bestämde lite mått och höjd, nu ska Christian bara beställa en skiva från Beijer. Morgan hade även lite frågor angående var takluckor, centraldammsugare och dammsugsuttag skulle vara. Svarade så gott jag kunde, hoppas nu bara att Therese accepterar de val som gjordes. (Det är inte för sent än att ändra sig).

Golvvärmen är påkopplad, fönsterbänksskivor är levererade och de har ringt från Elektrohuset och meddelat att vitvarorna levereras nästa vecka som vi kom överrens om.

Det är också dags att göra en uppröjning av all skräp på tomten. En tur till tippen till helgen kanske? 

Byggblunder #1!

Pratade med Jan-Bertil från JB-villan i morse... Påpekade att det blev en hel del isolering över.
- Har ni isolerat taket?
- Ja visst! Vi har rullat ut byggmattan mellan takstolarna.
- Men då har ni ju bara 5 cm isolering. Resten av isoleringen ni har liggade här ska upp mellan takstolarna.
DOOHH!!
- Men vi har gipsat innertaket...
- Men ni ska väl ha vindslucka eller lucka utifrån? Innertaket måste kunna inspekteras.
DUBBEL DOOH!!

Nog för att vi tänkte göra en lucka utifrån till vindsutrymmet, men nu måste vi göra det till helgen för att isolera klart taket.

Man skulle lätt kunna tänka sig att Christian skulle göra detta misstaget med isoleringen, men nu hade han hjälp av två personer som jobbar på Parafon och en snickare. Jag vill ju inte nämna några namn men nu kommer nog Tony få klättra ordentligt mellan takstolarna i helgen. ;-) Nä, allvarligt talat så är det ju lätt hänt, dessutom var inte instruktionerna från JB glasklara. Och det är ju någonting som kan rättas till.

Mer innerväggar

Mer innerväggar

Innerväggar börjar reglas

Innerväggar börjar reglas

Måndag den 20 november

Det har varit en hård helg för många…


Det som har gjorts i garaget:

  • Takfot
  • Isolerat väggar och tak
  • Gipsat väggar och tak
  • Börjat spackla väggar och tak

Dessutom har huset sopats på sågspån och skräp.

 

Det är många som ska ha ett stort tack!

Kjell och Tony –två tappra snickare

Gun och Christer – har isolerat och spacklat

Britta och Beatrice – för en ovärderlig ”markservice”. Har fixat god mat hela helgen med ”hjälp” av Ida.

Grannarna ska också ha ett tack för att hjälpt oss genom att låna ut väggplast när den tog slut i lördags kväll.

 

När Christian åkte förbi bygget på måndagsmorgonen var två rörmokare och tre snickare där. Nästan lika mycket folk som under helgen… får se om de jobbar lika hårt som vi gjorde.

Rörmokarna höll på att installera den provisoriska golvvärmen, det var på tiden. Snickarna höll på att mäta ut var innerväggarna ska vara, så att de kan sätta upp dem. Räknar även med att de ska sätta upp ytterdörrarna så att vi kan börja låsa om oss.

 

Det är bara 5(!) arbetsveckor kvar innan jul! Dags att sätta fart…


Torsdag. Frågor, frågor.

Saker att tänka på:

  1. Golv i kök (måste lägga golv innan köket sätts upp men vill låta grunden torka så länge som möjligt). Lösning(?): Lägg golven utmed de väggar som kök och vitvaror kommer att stå. Funkar det? Eller måste vi lägga hela köksgolvet.
  2. Skiva i valnöt på halvväggen mellan kök och hall. Vi måste beställa någonting, någonstans i någon längd och någon bredd.
  3. Kontrollera att snickare och elektriker verkligen sätter köksskåpen i rätt höjd! De hade missat att vi har höjt upp överskåpen så att vi får lite mer yta mellan skåpen och  bänkskivan. Nu är detta påtalat men ska bevakas.
  4. Rörmokaren måste komma och sätta igång golvvärmen. Nu. Direkt. Uppdatering: Efter samtal med Jan-Bertil så kommer rörmokaren på fredag eller måndag, (så jag räknar med tisdag).
  5. Extra fyllning framför garage. Måste prata med JB-villan. Uppdatering: Jan-Bertil ska kolla upp och leverare fyllning innan inflytt. Högar här och var, så det blir att slita med att sprida ut det på uppfarten.
  6. Tak ovanför ytterdörren. Hur löser vi det? Våra ”egna” snickare (Kjell, Tony) har nog en lösning, men vi måste tänka på att vi kommer att ha spottar i takfoten, blivande tak måste hamna över detta.
  7. Våra vitvaror kommer att levereras om ett par veckor, och var förvarar vi dessa? Garaget vore det självklara valet men då måste den eldrivna garageporten och dörren sättas in.
  8. Bestäm oss för tapeter. Typ i HELA huset!
  9. Kolla upp att isoleringen verkligen levereras till garaget som lovades så sent som i går. Uppdatering: Vi kommer att ha isoleringen imorgon, bekräftat och klart!
  10. Kolla om Tony kan låna med sig en spikpistol från hans jobb i helgen, och i så fall kan Kjell ta med sig en kompressor.
  11. En ny TUNG punkt. Målning(lasering) av takpanel och spackling av innerväggar! *Suck*. Har pratat med målaren och han har väldigt mycket att göra och rekommendrade att han skulle hjälpa oss att spackla och slipa gipsskivorna inne och att vi själva ska måla takpanelen. Så då är det dags att mentalt förbereda sig för att kladda med takpanel till dryga 140 kvm.

En snabb liten lista… bara att börja jobba.

 

Dag 16. En bild till.

Dag 16. En bild till.

Som synes är takställningarna flyttade utanför ingången till utanför vardagsrummet och där har väggpanelen kommit upp.

Nu ser man lite bättre hur entrevinkeln kommer att se ut. I går jobbade som sagt elektrikern och det framkom ett par frågor som vi fick lösa. Bl a så insåg vi att ytterlamporna vi hade tänkt att ha på var sida av ytterdörren inte fick plats. Det löste vi genom att sätta två spottar i takfoten över dörren. Förhoppningsvis blir det också bra.

Vi var och tittade igår kväll i mörkret för att försöka se hur långt elektrikern hann igår och när vi trevade i garaget märkte vi i alla fall att där var allt draget och klart. Dessutom var alla uttag till ytterlamporna dragna så han jobbade på bra igår.

Ska ringa och höra hur det går med vår isolering under dagen. Håll tummarna! Besked publiceras här så fort vi hört något.

Onsdag, dag 16

Tisdag dag 16, en bild till

Dag 15, tisdag.

Takteglet ligger nu på huset och garaget, byggnadsställningarna är på väg ner (undrar hur takfötterna kommer på nu?). Vi är väldigt nöjda med att vi valde en mörkare röd färg istället för orange taktegel. 

Vi träffade elektrikern nu på morgonen, bestämde uttag för el, taklampor, spottar, utebelysning mm. Valde till handukstorkar i båda badrummen (1 375kr/st inklusive arbetet tyckte vi var ett bra pris). Dessutom valde vi till lite extra utearmaturer samt fasadbelysning ovanför de stora vardagsrumsfönstren. Det tror vi blir snyggt.

 

I övrigt var det lite interna förhandlingar mellan Christian och Therese. Speciellt gällde detta var TV-uttagen skulle sitta. Det blev ett givande och tagande men Christian blev väldigt nöjd över att få både eluttag och TV-uttag draget ute till den blivande altanen. Han kan tänka sig framtida fotbollsturneringar på somrarna sittandes på altanen och titta på matcherna på TV och ett kylskåp nära till hands med diverse sportdryck. :-)

 

De närmsta dagarna kommer alltså elen bli dragna i ytterväggarna samt i garaget. Det innebär att om isoleringen kommer innan helgen så är det bara att jobba på i garaget.

 

När det gäller huset så ska det sista på väggpanelen vid vardagsfönstren upp. Sedan börjar snickarna arbeta lite mer allvarligt inomhus. Först ska ytterväggarna få gipsskivor invändigt, sedan börjar innerväggarna reglas och resas.

 

Fler foton kommer framöver.


Takteglet börjar hamna på plats

124686-47

Ida bakar muffins till snickarna...

Ida bakar muffins till snickarna...

Muffinsen BLEV uppskattde av snickarna. (Nu kanske de kan prioritera vårt "lilla" hus i stället för grannens "monsterhus") :-)

Innertak 2

Innertak 2

Här får men också en uppfattning om skillanden mellan taken i vardagsrummet och de andra rummen.

Innertak

Innertak

Nu börjar man få en uppfattning om hur ryggåstaket kommer att bli... och det ser fint ut!
Ida är med och inspekterar...

Taktegel...

Taktegel...

Nu så börjar takteglet hamna på plats... Blir nog rätt bra det här.

Entreprenörers tidsuppfattning och taktegel...

När snickare och entreprenörer säger "nästa helg" innebär det givetvis inte helgen efter denna utan helgen efter nästa helg... Som ni kanske förstår så har leveransen av isoleringen till garaget blivit försenat. Förhoppningsvis får vi det nästa vecka (om de inte ändrar betydelsen av "nästa helg" en gång till).

I övrigt var hängrännor, stuprör, fönster- och dörrbläck på väg upp nu på torsdagsmorgonen. Takteglet stod på en lastbil utanför huset och kommer att lastas på taket under dagen, och i morgon kommer de att läggas ut. Vi valde en mörkare röd färg än grannarna och det kommer nog att bli snyggt.

Inomhus har innertaket plastats och glesats. Idag kommer rörmokaren och sätter igång den provisoriska golvvärmen.

I eftermiddag kommer vi att lägga ut nya bilder.

Snickarfika...

Tyvärr har Therese otroligt ont i ryggen denna onsdag och orkar knappt lyfta Ida. Så det blir dessvärre ingen fika för snickarna idag. Men Ida och jag har bakat härliga hallonmuffins som de ska få i morgon istället, är iofs inte nybakta då men det är väl ändå tanken som räknas?!?!?!

Dag 8. Tempot har bedarrat lite

Tempot har bedarrat.

Snickarna håller på och förbereder innertaket så att lösullsisoleringen (500 mm) kan göras. Sedan väntar vi på att takteglet ska läggas, det kommer nog inom kort.

I morgon ska Therese baka en rulltårta och ta med till snickarna, de är ju kända för att uppskatta nybakat...

I övrigt hoppas vi att isoleringen till garaget kommer innan helgen så att arbetet  där kan fortsätta...


Akvariet...

Akvariet...

Det kommer att bli en utmaning att försöka hindra solen, grannarna och förbipasserande att allt för lätt titta in på guldfiskfamiljen...

Dag 7... Framsidan får väggpanel

Dag 6... Framsidan får väggpanel

Väggpanelen på väg upp och fönstren börjar att titta fram.

Dålig bild på hur det blev inomhus...

124686-39

Snön är borta i alla fall. Gun och Christer ska ha ett stort tack för allt slit....

Inomhus morgonen dag 5

Inomhus morgonen dag 5

Ida med mormor och moster på besök innan Gun och Christer satte igång att skotta ur snön och skrapa bort vatten.

Syllen i förgrunden bör nog bytas... sur och med endast plast under.

Garage efter...

Garage efter...

Det hände mycket under dagen... nu väntar vi bara på isoleringen.

Dag 5 Garage innan...

Garage innan...

Så här såg garaget ut på lördag morgon innan Kjell, Tony och Christian började arbeta...

Therese och Christian är väldigt tacksam den proffsiga hjälp vi fick.

PS säg inget till snickarna att vi lånade deras verktyg. :-)

Dag 4.

Ledsen att det inte publicerats några bilder från dagens arbete... men Christian såg att fönstren var uppsatta. Bara de inte satt upp dörrarna och låst så vi inte kommer in under helgen. :-)

I morgon lördag är det dags för lite egna insatser, vi ska börja jobba med garaget. Tony och Christian får snickarhjälp från Mockfjärd (som helt otippat glömt hammaren hemma!), det är Kjell som förstärker.

Återkommer med bilder imorgon!

Dag 3. Garaget börjar att få tak.

Dag 3. Garaget börjar at få tak.

Det går som synes i en rasande fart. Taket på huset hann att få papp på sig igår och nu på morgonen började garaget få tak. Efter taken, pappen och takläkt är det dags för att sätta in fönstren. Förhoppningsvis är huset helt tätt tills helgen och det skulle kännas riktigt skönt!

Tyvärr har leveransen av isoleringen till garaget blivit försenad till minst nästa vecka, men arbetet kan ändå börja i helgen med innervägg mm.

Baksidan

Baksidan

Det går fort framåt. Förhoppningsvis hinner de med att lägga på papp på taket under eftermiddagen/kvällen. Efter att sett huset komma upp och se det i verkligheten så är både Christian och Therese nöjda... vi har inte ångrat oss än :-)

Lite bilder i solsken...

Lite bilder i solsken...

Mer tak

Mer tak

Takläggning i vinterlandskap

Takläggning i vinterlandskap

Dessa snickare är våra hjältar...